top of page

FasciaMethod
-KONSEPTIMME

FasciaMethod

FasciaMethod

FasciaMethod on meidän fysioterapeuttiemme kehittämä kehonhuoltomenetelmä ryhmäliikuntaan ja lisätyökalu yksilövalmennukseen. Konseptissamme yhdistyvät dynaaminen ketjuliikkuvuusharjoittelu ja täsmävenyttely myofaskialle eli lihaksen ja sidekudoksen jatkumolle, liikehallintaharjoittelu ja faskiakäsittely pallolla. Näiden menetelmien yhdistelmä tekee FasciaMethod - kehonhuollosta tehokkaan ja kokonaisvaltaisen harjoituksen.

Harjoitteiden tavoitteena on edistää tuki- ja liikuntaelinterveyttä eli kehittää kehon liikkuvuutta, hallintaa ja voimansiirtoa.  Harjoitepankki sisältää harjoitteita  yleisimpiin tuki- ja liikuntaelimistön haasteisiin. Konseptin kehittäneet fysioterapeutit ovat valikoineet  harjoitepankkiin toimivimmat harjoitteet ja niiden progressiot. 

FasciaMethod -konseptin harjoitteluperiaatteet pohjautuvat tutkittuun näyttöön liikkuvuus- ja liikkeen hallinnan harjoittelusta.

Kenelle?

FasciaMethod soveltuu kaikille, jotka haluavat parantaa suorituskykyään tehokkaasti ja edistää hyvinvointiaan! Harjoitteet ovat yksinkertaisia ja kaikille helppoja oppia. FasciaMethod – harjoitepankin harjoitteita voi hyödyntää kuntoilussa, urheilussa, kuntoutuksessa, kotioloissa sekä kuntokeskuksissa.

Mitä hyötyä?

FasciaMethod -harjoittelu parantaa liikkuvuutta, kehon hallintaa ja voimansiirtoa eli suorituskykyä. FasciaMethod on kokeneiden fysioterapeuttien kehittämä ja testaama konsepti. Konsepti on myös kestävä tulovirta ohjaajille. Tavaramerkki on rekisteröity Yhdysvalloissa, EU:ssa ja Isossa-Britanniassa.

Dynaaminen myofaskia

Näkemys liikkuvuusharjoittelusta on laajentunut. Ymmärrys faskian eli kehon sidekudosverkoston merkityksestä ja toiminnasta kehossa on tuonut kokonaisvaltaisempaa näkemystä kehonhuollon maailmaan. Myofaskialla tarkoitetaan lihaksen ja faskian yhtenäistä jatkumoa. Lihaksiin kohdistuva staattinen venyttely on pitkään ollut kehonhuollon keskiössä.  Kun liikkuvuus heikkenee, kyse on usein ”voiteluaineen” vähyydestä myofaskiassa, sen aiheuttamasta jähmeydestä ja sen myötä koko myofaskian “jäykkyydestä”. Hyvinvoinnin edellytys on rento, hyvin nesteytynyt keho, jossa liikkuvuus on hyvä ja liikehallinta on optimaalinen. Pääpaino harjoittelussa on dynaamisissa ketjuliikkuvuusharjoitteissa.  Lisäksi teemme dynaamisia täsmävenytyksiä kehon kiristäville alueille, kuten syville pakaralihaksille. FasciaMethod – harjoittelu on pääosin aktiivista dynaamista ketjuliikkuvuusharjoittelua.

Liikehallinta

Liikehallinta on kykyä tunnistaa ja kontrolloida kehon asentoa liikkeessä. Siihen tarvitaan hyvä motorinen kontrolli ja asentotunto eli hermoston toiminta. Vahvat lihakset tukevat niveliämme liikkeen aikana ja kutsummekin näitä asentoa ylläpitäviä lihaksia tukilihaksiksi.  

 

Dynaaminen ketjuliikkuvuusharjoittelu vaatii hyvää liikehallintaa ja myös kehittää sitä. Ideana on mahdollisimman laajat liikeradat ja pitkien lihastoimintaketjujen läpikäyminen. Liikehallinta on tärkeää erityisesti suurilla liikeradoilla, joissa vipuvarret ovat pitkät. Vahva syvä tuki on nivelten ja selkärangan välilevyjen kuormittumisen kannalta tärkeää. Sen vuoksi harjoittelussa venytämme lihastoimintaketjuja aktiivisen lihastyön avulla pituutta kurottaen, hyvällä kehon kannatuksella. Ajattelemme myofaskian venyttelyn tapahtuvan kolmiulotteisemmin aktiivisen lihastön avulla, venytystä tapahtuu myös poikittaisissa sidekudoksissa.

 

Lisäksi harjoitepankkiimme kuuluu laajasti tukilihaksia vahvistavia liikehallintaharjoitteita koko keholle, kuten lapatuen, selän hallinnan, lantion hallinnan ja alaraajan linjauksen harjoitteluun.

Hermoston huomioiminen

Hermostoa voi aktivoida ja rauhoittaa liikkeen, kosketuksen ja hengityksen avulla muun muassa.

 

Kun haluamme kehittää liikehallintaa, pyrimme aktivoimaan hermostoa. Herättelemme hermotusta esimerkiksi tiheästi hermotettujen ranteiden ja nilkkojen harjoitteilla. Pyrimme löytämään tuntuman lapatuesta ja pakaroiden aktivoinnista. Apuna käytämme liikettä ja faskiapalloa. 

 

Kun tavoittelemme palautumista ja rauhoittumista, teemme rauhallisia likkuvuusharjoitteita hengityksen tahdissa, hyödynnämme rintarangan kiertoja ja pallohierontaa. 

 

Annostelu liikkuvuusharjoittelussa on hermoston kannalta tärkeää. Teemme liikkuvuusharjoitteiden lomassa liikehallintaharjoitteita, muistutamme tekemään omaan tahtiin ja hengittämään omaan tahtiin. Kun koko keholle tehdään liikkuvuusharjoitteita, joissa kehon osat viedään äärimmilleen toisiinsa nähden, viedään silloin myös hermokudos äärimmilleen. Huomioimme harjoittelussa hermokudoksen välttäen sen äärimilleen venyttämistä. Näin harjoitteet ovat lempeämpiä hermokudoksen kannalta. FasciaMethod - tunnit ovat 45 - 60 minuutin mittaisia. 

Täsmävenytykset

Kehossamme on myofaskian eli lihaksen ja sidekudoksen alueita, jotka ovat tyypillisesti kireitä. Näihin alueisiin on vaikea päästä vaikuttamaan täsmällisesti kokonaisvaltaisilla laaja-alaisilla liikkuvuusharjoitteilla. Sen vuoksi FasciaMethod-konseptissa on tyypillisimmille kireille myofaskian alueille dynaamiset kohdennetut täsmävenytykset.

Faskiahieronta

Hierontapallolla käsittelemme liikkeen avulla tyypillisimmin kireitä alueita koko kehon myofaskioissa. Pyrimme nesteyttämään myofaskiaa eli lisäämään voiteluaineen määrää faskiassa ja parantamaan kalvokerrosten välistä liikettä. Pallohieronta parantaa myös lihaksen verenkiertoa ja rentouttaa jännittynyttä myofaskiaa. Käsittely pallolla on turvallista tarkoin valittujen alueiden ja sopivan voimakkuuden sekä annostelun vuoksi.

FasciaMethod

FASCIAMETHOD -OHJAAJA

”Paras ja monipuolisin kehonhuolto menetelmä mitä olen löytänyt! Ihana ohjata asiakkaille ja liikepankki on käytössä omassa viikottaisessa kehonhuollossani. Tämä on sopinut mainiosti monenlaisiin elämän vaiheisiin kuten raskauteen, painonpudotukseen sekä tavoitteelliseen treenaamiseen!”
FasciaMethod Power

FasciaMethod Power

FasciaMethod Power on meidän fysioterapeuttiemme kehittämä perus- ja kestovoimaharjoittelutunti tuki- ja liikuntaelinterveyden edistämiseksi. Harjoittelun tavoitteena on vahvistaa lihaksia, jotka tukevat niveliämme ja koko kehoamme (tukilihaksia). Harjoitamme kehonhallintaa, tasapainoa ja liikkuvuutta aktiivisilla toiminnallisilla liikkuvuusharjoitteilla. Jokaisella tunnilla harjoittelemme aina rintakehän, olkanivelen ja lavan hallintaa ja tukilihaksia, lannerangan, lantion ja lonkan hallintaa ja tukilihaksia, keskivartalon hallintaa ja tukilihaksia, sekä alaraajan ja jalkaterän hallintaa ja linjausta. 

 

FasciaMethod Power on siis perusvoima ja voimakestävyysharjoittelua, liikehallinta, liikkuvuus ja tasapainoharjoittelua. FasciaMethod Power -tunnilla on paljon samoja harjoitteita ja sama perusta kuin FasciaMethod -konseptissa. Näiden harjoitteiden lisäksi tuntisisältöön kuuluu kuminauhalla, kahvakuulalla ja käsipainoilla tehtäviä perus- ja kestovoimaharjoitteita. Tunti on mahdollista toteuttaa myös pelkkä kuminauha välineenä. Näin FasciaMethod Power -tunti soveltuu mihin tahansa ryhmäliikunta tilaan eikä vaadi välttämättä faskiapalloa, kuminauhaa ja jumppamattoa kummempia välineitä. 

Kuka voi ohjata FasciaMethod Power -tuntia?

Koulutukseen voi osallistua vain FasciaMethod -ohjaajan peruskoulutuksen käyneet. FasciaMethod Power -tunnilla on paljon samoja harjoitteita ja sama perusta kuin FasciaMethod -konseptissa. Näiden harjoitteiden lisäksi tuntisisältöön kuuluu kuminauhalla, kahvakuulalla ja käsipainoilla tehtäviä perus- ja kestovoimaharjoitteita. 

Tuki- ja liikuntaelimistön terveyden edistäminen

FasciaMethod Power konseptin tavoitteena on saada ne ihmiset, jotka syystä tai toisesta karttavat voimaharjoittelua, esimerkiksi kuntosalia, pääsemään voimaharjoittelun pariin turvallisesti. Konseptissa keskitytään perus- ja kestovoimaan, taakat ovat kevyempiä ja näin harjoittelun aloittaminen on turvallisempaa. Ohjaaja antaa jokaisen harjoitella omassa tahdissaan, huolehtien kuitenkin tarkasti oikeista liiketekniikoista. Tukilihaksiston voimaa tarvitaan niveltemme tueksi. Toivommekin tunneille tulevan myös asiakkaita, joilla on tuki- ja liikuntaelin oireita, esimerkiksi nivelrikkoa, sillä juuri he tarvitsevat voimaa. Harjoitteet olemme valinneet myös heille sopiviksi. 

Jokaisessa harjoituksessa huomioidaan koko keho sekä hallinnan ja voiman kehittäminen. Lapatuen, rintakehän ja vatsan yhteistoiminta, selän ja lantion hallinta, lonkan voima eri suuntiin, nilkan ja jalkaterän toiminta ovat tärkeimmät harjoitettavat alueet. Tästä syystä FasciaMethod Power harjoittelu on kuntouttavaa harjoittelua.

Voimaominaisuudet ja liiketekniikat 

FasciaMethod Power ryhmäliikuntatunnilla harjoittelu on pääasiassa perus- ja kestovoimaan keskittyvää. Jokaisella tunnilla yksi tärkeimmistä asioista on oikeiden liiketekniikoiden opettaminen, jotta liikkeet tuntuisivat siellä missä pitääkin. Huonolla tekniikalla hyvänkin liikkeen hyödyt voivat mennä hukkaan tai aiheuttaa tuki- ja liikuntaelimistön kiputiloja sekä loukkaantumisia. Tämän vuoksi käytämme jokaisella tunnilla aikaa liiketekniikoiden opetteluun, esimerkiksi kyykky- ja maastavetotekniikkaan. 

 

Toiminnallisuuden tärkeys

FasciaMethod Power harjoittelu on aina toiminnallista, joka tarkoittaa koko kehon harjoittamista jokaisessa harjoituksessa. Pyrimme tekemään isoja toiminnallisia moninivelliikeitä haastaen myös kehonhallintaa ja tasapainoa. Liikkeisiin sisältyy erilaisia variaatioita maastavedosta, kyykystä, ylävartalon työntävistä sekä vetävistä liikkeistä kuminauhalla tai halutessa käsipainolla ja kahvakuulalla. Toiminnallisten liikkeiden lisäksi jokaisessa treenissä on aina myös tukiliikkeet, joiden tehtävänä on auttaa löytämään hyvä hallinta ja nivelten tuki. Toiminnallinen harjoittelu sopii kaikenikäisille ja tunneilla ikähaitari voi olla hyvinkin iso, sillä jokaiselle löytyy turvallinen ja sopiva liikevariaatio.

 

Alkulämmittelyn merkitys

Alkulämmittely sisältää FasciaMethod -konseptista tuttuja liikkuvuus ja liikehallintaliikkeitä, tukilihaksistoa aktivoivia liikkeitä ja tulevan treenin liiketekniikoiden opettelun. Alkulämmittelyssä tehdään aina jalkaterää vahvistavia harjoitteita, koska jalkaterä on tärkeä perusta, jonka toiminta pystyasennossa vaikuttaa kaikkeen kehon muuhun toimintaan. Huolellinen alkulämmittely on tärkeää ja sen tarkoituksena valmistaa keho mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti tulevaan harjoitukseen. 

 

Konsepti on kehitetty auttamaan asiakkaitamme pitämään huolta tuki- ja liikuntaelin terveydestä!

Koulutuksen sisältö

  • Tuki- ja liikuntaelimistön toiminnan teoriaa kehon alueittain

  • Tukiharjoitteiden liiketekniikat kehon alueittain: jalkaterä/ nilkka, lantio/ lonkka, alaselkä, rintakehä, vatsa ja lapatuki 

  • Perusliikemallien liiketekniikat: kyykyt, maastavedot, ylävartalon työntavat ja vetävät harjoitteet

  • 6 valmista ohjelmaa ryhmäliikuntaan vuoden ajaksi

  • FasciaMethod Power -tunnin rakenteen ja perusteet sille

FasciaMethod Power
FasciaMethod Pro

FasciaMethod Pro

bottom of page